Retorik – no quick fix

– en blogg om det komplicerade i att använda språk, kropp, tanke och handling

Ethos på flaska

by Cecilia Olsson Jers on 3 augusti, 2013

Denna sommar ägnar jag åt att skriva om forskningskommunikation som riktar sig mot olika grupper. Alltså inte bara mot de egna leden,  sina forskningskollegor – de redan insatta – utan den forskningskommunikation som ibland kallas populärvetenskaplig forskningskommunikation och ibland för nyttoinriktad forskningskommunikation. De här två orden, populärvetenskaplig och nyttoinriktad, är två ord som uppfattas väldigt olika. Vad det beror på vet jag inte, men jag har mött skeptiska kommentarer oavsett vilket som används. Förmodligen är både ordet populärvetenskap och ordet nyttoinriktad belastade med erfarenheter från något som kanske inte ens går att sätta ord på.

ethosflaskaDet har dock varit en svår sommar att göra till skrivsommar då vädret varit emot mig. Runt 30 grader varmt vecka efter vecka och det känns som om bokstäverna flyter iväg från tangentbordet. Min dotter kom hem från USA och hade med sig en present till mig. Hon hade köpt vatten på flaska och börjat skratta när hon efter en stund upptäckte vad vattnet kallades. Det kallades Ethos water. Eftersom forskningskommunikation verkligen handlar om hur ethos byggs upp och etableras i olika sammanhang så har Ethosflaskan varit min ständige följeslagare vid skrivbordet. Ethosvatten har verkligen behövts denna varma skrivsommar.

Nu ska jag ha en veckas rejäl semester. Jag ska till Island och njuta av islänningarnas gästfrihet. Det är mitt första besök där och jag gläds över att få besöka ett land där demokrati och språk har gått hand i hand sedan det första alltingen år 930. Island betraktas allmänt som en av världens äldsta demokratier. Jag har hört ryktas om att det i varje isländskt klassrum finns en talarstol. Orsaken skulle främst vara för att markera vikten av att tidigt få möjlighet till det mer monologiska talet där man faktiskt kan prata i någon minut utan att bli avbruten. Det är ju rätt ovanligt i klassrum annars. Jag ska kolla i veckan om det här med talarstolarna är sann information.

När jag återvänder från semestern är det dags för mig själv att förbereda mig inför Malmöfestivalen där jag tillsammans med fem andra forskare från Malmö högskola ska delta i ett talar-maraton. På tio minuter ska jag prata om hur man kan tänka när man bygger upp sin egen muntliga trovärdighet. Det blir en utmaning. Det är inte lätt att prata om hur man bygger upp ethos och samtidigt vara på scen och praktisera informationen. Hm hm!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *