Retorik – no quick fix

– en blogg om det komplicerade i att använda språk, kropp, tanke och handling

Jag visste det, jag visste det…

by Cecilia Olsson Jers on 21 december, 2011

Min ambition (jag vet att jag inte har styrfart ännu) är att denna blogg ska vara en motvikt till retorikbloggar som ser den praktiska retoriken som quick-fix. Det är fortfarande min ambition. I senaste inlägget  i Retorikbloggen hittar jag stöd för min uppfattning att retorik är mer komplicerat än vad det ibland blir framställt som.  Jens E Kjeldsen och Jonas Bakken är något mycket intressant på spåren och jag hoppas att det kommer mer om retorikexpertens uppgift. Kjeldsen och Bakken skriver bland annat:

Hva blir da disse ekspertene bedt om å gjøre? Forskning peker på at mediene i stadig større grad bruker eksperter til å kommentere nyhetssaker, mens formidling av fagkunnskap kommer stadig mer i skyggen. Det gjelder også retorikkekspertene. I 80 prosent av avisartiklene der retorikkeksperter blir intervjuet, blir de bedt om å kommentere en bestemt nyhetssak. I kun 20 prosent av artiklene er det fagformidlingen som er i fokus.

Jag är egentligen inte förvånad över att innehållet i de olika framställningar som retorikexperterna blir ombedda att kommentera försvinner. Det är precis samma tendens i utbildningssammanhang. I en artikel som jag fick publicerat i tidskriften Educare kan jag tydligt visa att i utbildningssammanhang får man mycket sällan träna och öva på innehållet i en framställning – trots att det är det man tror att man gör. Min artikel kan man läsa här: Den retoriska arbetsprocessen betydelse för möjligheten att framstå med starkt och trovärdigt ethos i muntlig framställning.   

Jag vill inte sätta likhetstecken mellan en retorikexpert och en lärare. Men här finns verkligen någonting som skaver och som det behöver forskas mer om. I´ll be back!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *