Retorik – no quick fix

– en blogg om det komplicerade i att använda språk, kropp, tanke och handling

Redovisning

by Cecilia Olsson Jers on 9 november, 2011

Blotta ordet redovisning kan få många att sucka. En dags muntliga redovisningar kan få den bästa lyssnaren att säcka ihop.

Igår var det dags för en gäng studenter på lärarutbildningen att göra muntliga redovisningar utifrån begreppen socialisation, språk och lärande. De hade valt böcker fritt och hade som uppgift att på tio minuter tala fram något eller några av begreppen och grunda dem i den skönlitterära boken. Det blev bra.

Alla var bra förberedda och dagen gick förvånansvärt lättvindigt mot sen eftermiddag. Kurskamraterna hade i uppgift att ge respons enligt en mall där syfte, disposition, språk/stil samt framförande var aktuellt. Det var ett sätt att styra responsen.

Ett problem uppstod i förra veckan när vi diskuterade själva ordet bokpresentation och vilken erfarenhet man har av sådana. Referat och recension är det mest vanliga och det vet vi ju alla hur tråkiga sådana kan bli.

Efter gårdagen kan vi säga att ett gäng lärarstudenter har utmanat begreppet bokpresentation och sakta men säkert kommer det att fyllas med ett nytt innehåll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *